Εργασίες μαθητών

Η ΠΑΙΔΕΙΑ & Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ!

Στο νησί της Μυκόνου λειτουργεί ένα από τα 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία. Οι μαθητές σε αυτά τα σχολεία έχουν την δυνατότητα να κάνουν θέατρο, μουσική, πληροφορική, καλλιτεχνικά, αγγλικά και γαλλικά από την πρώτη τάξη του δημοτικού. Το νησί διαθέτει Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο και Λύκεια.

Όλα τα παδιά έχουν δικαίωμα στην μόρφωση, και όλα μορφώνονται στο νησί μας. Όπως είπε κάποτε ο Σωκράτης: <<Η μόρφωση είναι θέμα συμπεριφοράς, και θεωρώ μορφωμένους:
1. Πρώτα απ’όλους αυτούς που ελέγχουν δυσάρεστες καταστάσεις, αντί να ελέγχονται από αυτές…
2. Αυτούς που αντιμετωπίζουν όλα τα γεγονότα με γενναιότητα & λογική…
3. Αυτούς που είναι έντιμοι σε όλες τους τις συνδιαλλαγές…
4. Αυτούς που αντιμετωπίζουν γεγονότα δυσάρεστα και ανθρώπους αντιπαθείς καλοπροαίρετα…
5. Αυτούς που ελέγχουν τις απολαύσεις τους…
6. Αυτούς που δεν νικήθηκαν από τις ατυχίες & τις αποτυχίες τους..
7. Τελικά αυτούς που δεν έχουν φθαρεί από τις επιτυχίες και τη δόξα τους…»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΤΣΑΡΕΛΗ & ΕΛΕΝΑ ΖΑΧΟΥ ΣΤ'2







ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ!
Οι Μυκονιάτες κρατούν ευλαβικά τα ήθη και τα έθιμά τους. Να ξεκινήσουμε από την Πρωτοχρονιά. Την παραμονή ομάδες παιδιών ακόμα και μεγάλων, λένε τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα. Μαγειρεύουν σε όλα τα σπίτια γλυκίσματα, ψητό στο φούρνο, κρεμμυδόπιτα από ντόπια τυροβολιά ή μελόπιτα με τυροβολιά, μέλι και κανέλα. Σε όλα τα σπίτια φτιάχνουν λαρδί με χόρτα ή λάχανο που συμβολίζει την αφθονία. Η ημέρα των Φώτων είναι λαμπρή γιορτή. Τότε ξεκινούν και τα μπαλόσια που σηματοδοτούν την Αποκριά.
Τις Απόκριες, τις νύχτες, παρέες ντύνονται «κουκούγεροι», δηλαδή μασκαράδες και γλεντούν. Έτσι φτάνουμε στην Καθαρή Δευτέρα με τη λαγάνα και τα νηστίσιμα και τα γλέντια.
Τους χορούς συνοδεύουν τα τοπικά όργανα, βιολιά, τσαμπούνες, τουμπάκια, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με παραδοσιακούς χορούς, συρτό, μπάλο, μπαλαριστό, καλαματιανό.
Τη Σαρακοστή υπάρχει το έθιμο να κατεβάζουμε την Παναγιά της Τουρλιανής, παλιά εικόνα ιστορικής αξίας, από το μοναστήρι της Άνω Μεράς στη Χώρα. Κατεβαίνει το πρώτο Σάββατο μετά την Καθαρή Δευτέρα. Ακολουθούμε όλοι οι Μυκονιάτες με τα πόδια, μια διαδρομή περίπου δύο ωρών.
Η εικόνα ανεβαίνει πάλι το Σάββατο του Λαζάρου, πάλι με τη συνοδεία πιστών. Οι φούρνοι φτιάχνουν τα λαζαράκια, ένα ζυμαρένιο ομοίωμα ανθρώπου με σταυρωμένα χέρια, μάτια από γαρύφαλλα και στεφάνι στο κεφάλι.
Την Κυριακή των Βαΐων όλοι οι κάτοικοι του νησιού μαζί με τους παπάδες όλων των ενοριών, συγκεντρώνονται στο Ναό της Αγ. Ελένης στο Κάστρο (παλιά Μητρόπολη της Χώρας). Από εκεί ξεκινάει η περιφορά της εικόνας, τα παιδιά κρατούν τα πλεκτά βάγια (το τραγούδι είναι : Βάγιο,βάγιο το βαγιό τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώμε το ψητό αρνί), φτιαγμένα από κλαδιά φοίνικα, χειροποίητα φτιαγμένα από τους παπάδες και πολλούς ενορίτες της κάθε εκκλησίας.
Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα φτιάχνουμε κουλούρες σε διάφορα σχήματα και στη μέση τοποθετούμε το κόκκινο αυγό, τις οποίες τις μοιράζουμε και τις βάζουμε στο τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο.
Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή οι φούρνοι φτιάχνουν το ψωμί σε σχήμα Σταυρού το οποίο το κόβουν με το χέρι.Ακόμα τη Μεγάλη Παρασκευή ο Σύλλογος Γυναικών ψέλνει το Μοιρολόι της Παναγιάς.

Λεριού Δανάη
Ρούσσου Αργυρώ
Αλλάι Κρίστι
Τάξη Στ'1













Η Μύκονος είναι ένα πολύ γνωστό νησί,τόσο για τα όμορφα αξιοθεατά της όσο και για τον τουρισμό της τα καλοκαίρια!'Οπως βλέπετε στις εικόνες ο ''διάσημος'' μας πελεκάνος όπου το όνομα του είναι Πέτρος,η μικρή Βενετία και οι καθαρές της ακρογιαλιές αποτελόυν κάποια από αυτά.!
Αν θέλετε να περάσετε ξεχωριστά αυτό το καλοκαίρι σας,επισκεφτείτε την Μύκονο!
Η Μύκονος δεν έχει μόνο απίστευτα αξιοθέατα αλλά έχει κι φανταστικά bar,παραλίες και ό,τι άλλο εσείς θέλετε!

Σας περιμένουμε με πολύ χαρά και φέτος!!!


Αθανασία Μπουγιούρη!
Πετρούλα Νάζου!   

Σ Τ'1 




ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ


H Mύκονος φημίζεται ως το νησί των ανέμων και έχει 24 παραλίες.Η Μύκονος έχει πολλούς τουρίστες και 12 μικρά νησιά.




ΑΓΙΟΣ ΣΩΣΤΗΣ















Τι να πει κανείς για αυτή την πανέμορφη παραλία . Όλοι κάποτε , ακόμα και τώρα σκέφτονται ότι το χρώμα της Μυκόνου έχει , ή θα αλλοιωθεί από την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Για όλους αυτούς απαντάει ο Άγιος Σώστης . Μια παραλία που το καφέ της λάβας δένει με το χρυσό της άμμου, μια παραλία που ο βοριάς την καθαρίζει συνέχεια και την κρατάει άσπιλη από όσους και ότι μπορεί να την χρωματίζει άσχημα , ενώ με Νοτιά αποτελεί παράδεισο για όλους τους λάτρεις της καλοκαιρινής δροσερής και αέρινης ξεγνοιασιάς. Μπορεί κάποιος να πάει με δικό του όχημα ή με ταξί. Οι μοναδικές παραλίες, κατάλληλες για μπάνιο, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, με ιδιαίτερη γοητεία μέσα στον όρμο του Πάνορμου. Το χαρακτηριστικό αυτό δίνει όλες τις προϋποθέσεις για να απολαύσει κανείς το surfing μέσα στον κόλπο.




ΦΤΕΛΙΑ














Η καλύτερη παραλία για απιστεύτα άλματα, waveriding και windsurf. Βορεινή παραλία στον όρμο του Πανόρμου με καταπληκτικά νερά και άμμο. Δεν υπάρχουν ξενοδοχεία σε αυτήν την Παραλία .Ενοικιαζόμενα δωμάτια όμως μπορείτε να βρείτε . Όταν είσαι στην δυτική πλευρά της παραλίας το όλο τοπίο δείχνει σαν λιμνοθάλασσα ειδικά όταν δεν υπάρχει αέρας. Η παραλία χωρίζεται στα δύο από σχήμα βράχων που καταλήγουν μέχρι τη θάλασσα όπου και σε αυτά  έχουν εντοπιστεί προϊστορικές εγκαταστάσεις του Νεολιθικού οικισμού του οποίου τα ευρήματα χρονολογούνται στο 4.500 π.Χ. Στην ίδια θέση είναι πιθανό να αναγνωρίζονταν από την αρχαϊκή περίοδο και ο τάφος του Αίαντα του Λοκρού, ήρωα του Τρωϊκού πολέμου που λατρεύονταν στη Μύκονο.




ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ















Η Παραλία Πλατύς Γιαλός στην Μύκονο είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που διακρίνεται για τις τουριστικές υποδομές του. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, σε απόσταση μόλις 4,5 χλμ. από τη Χώρα της Μυκόνου. Η παραλία του Πλατύ Γιαλού, με την απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά και τις άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις της προσελκύει τους λάτρης των θαλάσσιων σπορ και της καλοπέρασης. Από εδώ μπορείτε να προσεγγίσετε είτε οδικώς είτε με τα εκδρομικά καΐκια τις διασημότερες παραλίες του νησιού, Paradise και Super Paradise και να ζήσετε στους ξέφρενους ρυθμούς ενός beach party. Επίσης, μπορείτε να δείτε στη θέση Λητώ τα ερείπια από τρεις πύργους της Ελληνιστικής εποχής. Στην περιοχή λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.






Χριστιάνα Νασαί
Νικόλας Φισέκου

Αλεξάνδρα Τάνκα

ΣΤ2'


Γραν Κάνυον
από τις Άννα Φιορεντίνου, Αλίκη Ξυδάκη, Αναστασία Παπουρτζή, Ευαγγελία Τσέκο, Ε'3
Το Γκραν Κάνυον (: ΑγγλικάGrand Canyon, Μεγάλο Φαράγγι) είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των HΠΑ . Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικο Παρκο του Γκραν Κανυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
Έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1,83 χιλιόμετρα. Τα τελευταία 2 δισεκατομμύρια χρόνια ο ποταμός Κολοράντο και οι παραπόταμοι του έσκαψαν ένα-ένα τα επίπεδα του Υψιπέδου του Κολοράντο, σχηματίζοντας το Γκραν Κάνυον . Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως ο ποταμός Κολοράντο πήρε τη σημερινή του μορφή 17 εκατομμύρια χρόνια πριν .
Πριν από τον αποικισμό της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στην περιοχή ζούσαν φυλές ιθαγενών Αμερικανών, κυρίως οι "Pueblos" που από το 1.200 Π.Κ.Ε. έφτιαχναν τα καταλύματα τους μέσα στις σπηλιές του φαραγγιού και θεωρούσαν το φαράγγι ιερό. Απόγονοι των αρχαίων αυτών φυλών είναι οι Ινδιάνοι Ναβάχο. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Γκραν Κάνυον ήταν ο Ισπανός Γκαρσία Λοπέζ ντε Καρντένας το 1540